Vanaf welke leeftijd mag je rijles volgen in Nederland?

By | 19 juli 2018

Vroeger was de minimumleeftijd waarop mensen hun eerste rijles mochten nemen altijd 18 jaar. De regel die bepaalt vanaf welke leeftijd je rijles mag volgen in Nederland is de laatste jaren echter aangepast.

Tegenwoordig mag je al veel jonger beginnen met het nemen van rijlessen. De minimumleeftijd die hier nu voor staat is 16,5 jaar. Je hoeft dus niet meer tot je 18e verjaardag te wachten voordat je voor het eerst achter het stuur van een auto kunt plaatsnemen.

In plaats daarvan kan je nu al anderhalf jaar eerder met je rijopleiding beginnen. Een half jaar later kan je zelfs al het praktijkexamen afleggen en het rijbewijs in je bezit krijgen. Een andere vraag die veel mensen hebben is wat mag je besturen met rijbewijs b? En dat is in feite een auto en een brommer, maar er zijn ook nog een aantal andere voertuigen die je mag besturen.

Minimumleeftijd rijlessen en praktijkexamen

leren theorie autoDe beslissing om de minimumleeftijd waarop iemand rijlessen mag nemen te verlagen naar 16,5 jaar is genomen met het oog op het verbeteren van de verkeersveiligheid. Jongeren kunnen nu veel eerder beginnen met lessen bij een rijschool en tevens kunnen zij op jongere leeftijd hun praktijkexamen afleggen. Al met 17 jaar is het nu mogelijk om af te rijden voor je rijbewijs via het examen bij het CBR. Doorsta je deze test succesvol dan krijg je ook meteen het rijbewijs in bezit. Dit zal tot aan dat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, nog wel met enkele beperkingen komen. Tot die tijd zijn er leuke dingen om te doen in Utrecht waar je naartoe kunt gaan, om de tijd die je nog moet wachten leuk kunt besteden.

2todrive onder begeleiding autorijden

Het programma waardoor jonger rijlessen mogelijk is, staat bekend onder de naam 2todrive. De bedoeling van dit programma is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Doordat jongeren nu al een jaar eerder hun rijbewijs kunnen krijgen. Daarna mogen zij onder begeleiding van een ervaren bestuurder al in een auto de weg op. In deze tijd kunnen zij nog meer ervaring achter het stuur van een auto opdoen. Deze ervaring maakt een groot verschil tot het moment dat zij 18 jaar zijn en echt zelfstandig de weg op mogen. Bewezen is dat dit de kans op ongelukken significant zal verkleinen. Onder meer je ouders of andere familieleden kunnen zich via 2todrive aanmelden om begeleider te zijn. Vanaf 17 tot 18 jaar moet er altijd een begeleider naast je in de auto zitten.